Historie

Geschiedenis

 

De villa werd in 1905 gebouwd in opdracht van houthandelaar Herman Albertus Somer. Hij wilde een mooi huis voor zijn toekomstige echtgenote laten bouwen. Echter woonde de broer van Herman Albertus al een stukje verderop in dezelfde straat. Daarom kreeg de villa van Herman Albertus drie verdiepingen, eentje hoger dan het huis van zijn broer.

In 1906 trouwde dhr. Somer met Geeske Hermina van der Sluis en gingen zij wonen in deze villa. Haar initialen bevinden zich in een gevelsteen naast de deur.

 

Nadat de familie Somer vertrokken was uit de villa, heeft deze nog veel andere bestemmingen gekend. Rond 1950 was er een zusterhuis gevestigd waar oudere vrouwen verzorgd werden. Verder hebben er onder andere de openbare bibliotheek, een muziekvereniging en kledingbeurs gezeten. De meest opvallende van alles was natuurlijk Jongerencentrum Rajakimoes. Dit was een toonaangevend poppodium in de omgeving, waar menigeen nog leuke herinneringen aan heeft.

 

In 1994 kreeg het opnieuw een woonbestemming. Er kwam een gezin in te wonen en zij hebben ongeveer 7 jaar lang gewerkt aan het verbouwen van de villa. Nadat het 15 jaar lang te koop heeft gestaan, mochten wij in 2019 eigenaar worden van dit pand.

 

Toekomst

 

Nu mogen wij onze plannen voor dit pand waar gaan maken.

 

We zijn in 1983 getrouwd, hebben 4 kinderen en 5 kleinkinderen. Teska fietste als 16-jarige vaak langs het pand met de droom om ooit in dit huis te mogen wonen. Na 40 jaar is deze droom uitgekomen! Jan heeft veel ervaring in de bouwwereld. Samen willen wij de sfeer van deze woning weer laten leven en het toegankelijk maken voor iedereen.

 

Binnen zijn twee B&B-kamers gerealiseerd waarbij de sfeer van dit unieke pand zoveel mogelijk behouden is gebleven.

 

We hopen in de toekomst een buurt-verbindende factor te worden met de plannen die we hebben. 

 

We hopen u te zien in Villa De Beuk Stadskanaal.

 

Groet,

 

Jan en Teska van der Werf